MAGYARORSZÁG, BALATON, SZENT GYÖRGY-HEGY

A GREGORIAN PINCE TÖRTÉNETE

 

 

 

A 200 éves pince a Kárpát-medence egy különleges mikroklímájú területén, a Tapolcai-medencét körülölelő vulkanikus hegyek egyikén, a Szent György-hegyen található.
A tulajdonos felmenői már a múlt század elején is itt termeltek szőlőt, készítettek bort. Így természetes a borászat hagyománytisztelete, de fontos a modern technológiák alkalmazása is, különösen, hogy a szőlőbirtok több évtizedig állami és szövetkezeti tulajdonban volt a szocialista rendszernek “köszönhetően”. Ezért, a rendszer múltával, az 1990-es évek végén, olyan új fajták és módszerek telepítésére és meghonosítására nyílt lehetőség amelyek kiválóan alkalmazkodnak a jelen kor íz és ízlés világához. Kiváló, különleges ízek, aromák jelennek meg a Pinceborokban a vulkáni tevékenység következtében bazalt, illetve bazalttufa alapú talajon termett szőlőből. A talaj általában igen köves, de jó termőképességű. A klíma kontinentális, télen hideg,de a hegyek által körülölelt területen a vesszők nem fagynak el. A nyár forró és száraz, szikrázó napsütéssel, de az éjszakák hűvösek. A szőlőtermő területek kicsik, szabdaltak, így sok kézimunkát igényelnek, amit az itt élő emberek több évezredes őseiktől beívódott tapasztalattal művelnek.

A pincéhez, a családi gazdasághoz tartozó szőlőtermő terület mintegy 28 hektár, hagyományosan fehérbort adó fajtákkal: Olaszrizling, Rajnai Rizling, Chardonnay, Szürkebarát, Tramini és Sauvignon blanc.
A szőlő és bor különlegesen gondos kézimunkával végzett kezelése, a mikroklíma, a vulkanikus talaj és a hagyomány mind érződik a borok ízén, mely megfelel a modern európai ízvilágnak, könnyedek gyümölcsösek, de érződik Közép–Kelet Európa ezen piciny részének különleges környezeti hatása és az itt élő emberek igen kemény és gondos munkája.

vissza